Hormonen testen
Menopauze onderzoek

Bepalingen

Beschrijving

Dit bloedonderzoek is speciaal samengesteld voor vrouwen. U kunt met dit bloedonderzoek vaststellen of u in de overgang bent. Daarnaast wordt er gescreend op de mogelijke gevolgen van een verandering in de hormonen, namelijk afwijkingen in het calcium. Ook wordt de schildklierfunctie gecontroleerd.


Voor wie is deze test?BepalingenWaarop word je getest?Wat voor onderzoek?

Bepalingen

Voor wie is deze test?

Deze test is speciaal samengesteld voor vrouwen.

Waarom Diagnostics4all?

  • Geregistreerde artsen
  • Persoonlijke aandacht
  • Snel en betrouwbaar
  • Prikpunten door heel Nederland

Hoe werkt het?

Maak uw keuze

U kies het gewenste pakket van labtesten.

Formulier

U vult uw gegevens in via het formulier en gaat akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement.

Betaling

Na het bevestigen van uw bestelling en het invullen van het formulier betaalt u gemakkelijk via iDEAL.

Bevestiging en gegevens

U ontvangt per email een bevestiging van uw bestelling. Binnen twee werkdagen wordt er contact met u opgenomen. U ontvangt informatie over de bloedafname en het dichtstbijzijnde prikpunt.

De uitslag

Na bloedafname ontvangt u binnen enkele werkdagen van ons de uitslag van het bloedonderzoek.

Waarop word je getest?

FSH: het follikelstimulerend hormoon (FSH) wordt geproduceerd in de hypofyse en stimuleert de groei en rijping van de eicellen.  In de overgang (menopauze) zijn de spiegels FSH en LH fors verhoogd, doordat de verlaging van de oestrogeenspiegel minder feedback geeft aan de hypofyse. Hierdoor ontstaan de kenmerkende overgangsklachten. De FSH en LH spiegels kunnen gemeten worden in het bloed en daarmee kan een inschatting gemaakt worden of een vrouw in de overgang zit.

LH: Het luteïniserend hormoon wordt ook geproduceerd in de hypofyse en zorgt voor een stimulatie van de eisprong. In de overgang is de spiegel oestrogeen verlaagd en valt de terugkoppeling aan de hypofyse weg. Hierdoor is de LH spiegel verhoogd. De FSH en LH spiegels kunnen gemeten worden in het bloed en daarmee kan een inschatting gemaakt worden of een vrouw in de overgang zit.

TSH/T4: De schildklier is een klein orgaan in de hals die tal van belangrijke processen in het lichaam regelt. U kunt de schildklier het beste vergelijken met een thermostaat. Als deze te hoog of te laag staat afgesteld verlopen een aantal processen in het lichaam niet goed. Zowel bij een te snel werkende schildklier of een te langzaam werkende schildklier kunt u klachten krijgen van vermoeidheid. De schildklier functie wordt gemeten door twee hormonen te testen: TSH en T4. Op basis van deze twee hormonen kan vastgesteld worden of de schildklier goed werk.

Calcium: is een stof die betrokken is bij onder andere botvorming. Bij de overgang is er een verlaagde oestrogeenspiegel. Oestrogeen zorgt voor een afremming van botafbraak. Bij het wegvallen van het oestrogeen lopen vrouwen een hoger risico op het ontwikkelen van botontkalking (osteoporose), omdat er verhoogde botafbraak plaats vindt.

Heb je gevonden wat je zocht?